Flått – en plage for både folk og dyr

Veterinær Kjerstin Nyaas Kjæve ved Indre Østfold Dyreklinikk informerer om Flått, flåttfjerning og flåttbekjempelse.

Forebygging av flåttsykdommer hos HUND og KATT:
Litt informasjon rundt flåtten først. Dette er en parasitt som trenger 3 vertsdyr for å få fullført livssyklusen sin. Dette tar ofte 3 år i Norge.
Det første leveåret er de gulbrune larver på 1mm. De har 3 par bein og lever på bakken/i gresset, opptil 20cm over bakken. De må suge blod for å komme seg til neste stadie som er nymfer. Nymfene er 2mm lange og har 4 par bein, de lever i lyng og småkratt opp til 40cm over bakken. Voksen hannflått er 2,5-4mm, mørkebrun/sort. Voksen hoflått er 3-5mm før hun suger blod, etter blodsuging 10-12mm. Hun er rød på ryggen før blodsuging. De kan leve i opptil 1m over bakken. Det er kun larver, nymfer og voksne hoflått som suger blod. Hoflåtten legger deretter 2000-4000 egg.
De trenger høy temperatur og luftfuktighet for å overleve, så de er vanligst langs kysten.

Praktiske råd:
Det er forskjell på flåttmidlene. Noen er flåttdrepende(flåtten må feste seg og suge blod) mens andre er repellerende(flåtten ønsker ikke å suge blod eller oppholde seg på huden). Uansett kan de bli med hund/katt inn i huset og feste seg på de tobeinte i familien. Børst derfor alltid pelsen før man tar inn hunden eller katten når man vet at de har vært ute i områder med mye flått. Da fjerner man 80-90% av uønsket besøk innomhus.
Det tar 3 døgn før spyttproduksjonen til flåtten er på topp. Om man får fjernet flåtten innen 12-24timer er det liten risk for at noen sykdommer overføres. Bruk alltid en flåttfjerner. Fingertupper klemmer på flåtten og sprøyter dermed inn giften. Anbefaler sterkt flåttfjerneren fra O’tom. Denne virker 100% hver gang, også på menneske! Vi har tatt inn ett parti med denne på klinikken.
Hund og katt får IKKE rød ring rundt bittet ved flåttsykdom. Det man ofte ser er at de får en fremmedlegemereaksjon med en ertestor rød hevelse uansett om flåtten er giftig eller ikke. Flåttsykdom hos hund og katt observeres først fra ca 2 uker etter bittet.

Flåttmidler/spot on:
Generelt skal man ikke røre påføringsstedet før det er helt tørt, unngå søl på pels, påføres rett på hud. Bading de første 48timene må unngås.
Effekt sees etter 2-3 døgn. Katt må ikke slikke på påføringsstedet på hunder med noe annet flåttmiddel enn Frontline.
Sjamponering reduserer effekten, bør derfor sjamponeres noen dager før ny påføring.

BAYVANTIC VET er både repellerende og drepende på flått, lopper og lus. Repellerende gjør at man de første 2 ukene også er beskyttet mot mygg, knott, sandfluer(europa-leishmaniose), TUNEFLUE rundt sankthans og hjortelus.
Kun til hund.
Hudreaksjoner sees svært sjeldent.

EXSPOT VET er både repellerende og drepende på flått, lopper, lus pelsmidd og sandflue.
Kun til hund.
Hudreaksjoner er vanlig

FRONTLINE VET er flåttdrepende, samt tar lus og lopper.
Effekten er veldig varierende 3-5 uker på flått hos hund, 2-3 uker hos katt.
Bad unngås 48timer før og etter applikasjon.

Flått tabletter:
BRAVECTO er tyggetabletter med svinelever smak. Effekt etter 1døgn og varer i 12 uker mot lopper og flått. Ingen repellerende effekt.

Flåtthalsbånd:
Unngå direkte kontakt med barn, må ikke spises opp av hunden…

SERESTO VET gir minimal påvirkning på pattedyr, har full effekt etter 2 døgn mot lopper, flått, lus. Virkestoffene frigjøres i forhold til hvor mettet huden er av middelet. Varer i 7-8 måneder. Man kan bade med halsbåndet på, tas kun av ved sjamponering. Sjamponering 1x/mnd reduserer ikke effekttiden på 7-8 måneder.
Flåttdrepende og antiblodsugende.
Dette er både til hund og KATT, båndet har sikkerhetsmekanisme som gjør at det åpner seg om dyret setter seg fast. Katter bør lære seg å ha på/teste halsbånd med ett halsbånd fra dyrebutikk først.
Hudreaksjoner sees sjeldent.

SCALIBOR VET gir effekt ila en uke mot lopper, flått sandflue og mygg. Man bør redusere sjampovask i perioden halsbåndet sitter på. Halsbåndet varer i 6 måneder.
Hudreaksjoner sees.

Kjerstin Nyaas Kjæve
Veterinær

 


 

Åpningstider:
Mandag-fredag 0815-1530
Tirsdag kveld 1700-1930
Torsdag kveld 1800-2030
Lørdag 1000-1330

 Tlf: 69 01 25 55  –  E-post: iodyreklinikk@gmail.com
Indre Østfold Dyreklinikk


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.